reklama

Od januára sa rozširuje okruh potravín so zníženou DPH

Od januára budúceho roku nadobudne účinnosť novela zákona o dani z pridanej hodnoty, ktorou sa rozšíril okruh potravín so zníženou sadzbou DPH  vo výške 10 %. Pozrite si jeho úplný zoznam.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)

Národná rada Slovenskej republiky odsúhlasila v septembri 2019 poslanecký návrh na zníženie DPH na 10% na vybrané potraviny, s účinnosťou od 1.1.2020. 

Právny predpis bol publikovaný v Zbierke zákonov ako zákon č. 318/2019 Z.z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 222/2004 Z.z. o dani z pridanej hodnoty v znení neskorších predpisov

Kategórie výrobkov sú identifikované podľa číselných kódov Spoločného colného sadzobníka.

Zoznam odsúhlasených potravín, na ktoré sa bude od 1.1.2020 uplatňovať znížená sadzba dane z pridanej hodnoty vo výške 10% zo základu dane:

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou


0403 - Cmar, kyslé mlieko a smotana, jogurt, kefír a ostatné fermentované alebo acidofilné mlieko a smotana, tiež zahustené alebo obsahujúce pridaný cukor alebo ostatné sladidlá alebo ochutené alebo obsahujúce pridané ovocie, orechy alebo kakao,


0406 - Syry a tvaroh - len ovčia bryndza podľa osobitného predpisu

POZOR: V zmysle § 9 ods. 8 písm. a) vyhlášky Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky č. 343/2016 Z. z. o niektorých výrobkoch z mlieka sa jedná o: 

a) ovčiu bryndzu vyrábanú len zo zrejúceho ovčieho hrudkového syra alebo skladovaného ovčieho syra,

Znížená DPH sa neuplatňuje na zmesnú bryndzu podľa § 9 ods. 8 písm. b) vyhlášky.

SkryťVypnúť reklamu
reklama


0409 00 00 - Prírodný med


0701 - Zemiaky, čerstvé alebo chladené


0702 00 00 - Rajčiaky, čerstvé alebo chladené


0703 - Cibuľa, šalotka, cesnak, pór a ostatná cibuľová zelenina, čerstvá alebo chladená


0704 - Kapusta, karfiol, kaleráb, kel a podobná hlúbovitá zelenina, čerstvé alebo chladené;


0708 - Strukoviny, lúpané alebo nelúpané, čerstvé alebo chladené,


0709 - Ostatná zelenina, čerstvá alebo chladená


0808 - Jablká, hrušky, duly, čerstvé


1905 - Chlieb, sladké pečivo, koláče, sušienky a ostatné pekárske výrobky, tiež obsahujúce kakao; hostie, prázdne oblátky druhu vhodného na farmaceutické účely, oblátky na pečenie, ryžový papier a podobné výrobky - len čerstvý chlieb podľa osobitného predpisu (znížená sadzba dane sa uplatňuje už aj v súčasnosti) a len čerstvé pečivo podľa osobitného predpisu v hmotnosti 40 g až 50 g

SkryťVypnúť reklamu
reklama

POZOR: Z celej tejto skupiny sa znížená DPH uplatňuje v zmysle § 2 písm. c) a i) vyhlášky Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky č. 24/2014 Z. z. o pekárskych výrobkoch, cukrárskych výrobkoch a cestovinách len na čerstvý chlieb a čerstvé pečivo v hmotnosti 40g až 50g, pričom:c) chlebom je pekársky výrobok s hmotnosťou najmenej 400 g nakyprený kvasom alebo droždím; ak je chlieb krájaný alebo porciovaný, môže mať aj nižšiu hmotnosť,i) čerstvým pekárskym výrobkom pekársky výrobok, ktorý sa vyrába bez použitia konzervačných látok, bez predpečenia a ponúka sa spotrebiteľovi najneskôr do 24 hodín od upečenia, ak ide o chlieb; ak ide o pečivo, najneskôr do 12 hodín od upečenia,

SkryťVypnúť reklamu
reklama


ex2009 - Šťavy ovocné (vrátane hroznového muštu) a šťavy zeleninové, nekvasené a neobsahujúce pridaný alkohol, tiež obsahujúce pridaný cukor alebo ostatné sladidlá - len šťavy bez pridaného cukru alebo šťavy s pridaným cukrom maximálne 5 g na 100 ml.
POZOR: Z celej tejto skupiny sa znížená DPH uplatňuje len na šťavy bez pridaného cukru alebo šťavy s pridaným cukrom maximálne 5 g na 100 ml.

Úplné znenie zákona č. 222/2004 Z.z. o dani z pridanej hodnoty v aktuálne platnom znení nájdete na linku: https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2004/222/.

Jana Venhartová

Jana Venhartová

Bloger 
  • Počet článkov:  10
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Riaditeľka Potravinárskej komory Slovenska. Mojim cieľom je poukazovať na aktuálne problémy a výzvy slovenského potravinárstva.Vyštudovala som Právnickú fakultu Univerzity Komenského a postgraduálne štúdium na Londýnskej univerzite v odbore medzinárodné obchodné právo. Už od roku 2000 som publikovala články v časopisoch o rôznych témach v oblati obchodného práva, reklamy a práva hospodárskej súťaže, so zameraním na potravinárske podniky. V rámci svojej súčasnej pozície prednášam na konferenciách a seminároch najmä problematiku potravinového práva, ale aj o iných oblastiach v oblasti potravinárstva. Som členkou Prezídia Rady pre reklamu a predsedníčkou Etickej komisie Slovenského združenia výrobcov piva a sladu. Zároveň predsedám Sektorovej rade pre potravinárstvo, ktorej úlohou je podpora sektorovo riadených inovácií. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu