reklama

Dátum minimálnej trvanlivosti a dátum spotreby na potravinách

V predchádzajúcich dňoch sa často spomínalo darovanie potravín po dátume minimálnej trvanlivosti. Viete však, aký je rozdiel medzi dátumom minimálnej trvanlivosti a dátumom spotreby a ako sa na potravinách označujú?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Dátum minimálnej trvanlivosti alebo dátum spotreby patrí medzi povinné údaje o potravine (aj k tomu však existujú výnimky). 

Čo tieto výrazy znamenajú?

Dátum minimálnej trvanlivosti potraviny“ je dátum, do ktorého si potravina, ak je riadne skladovaná, uchová svoje špecifické vlastnosti. Aj po uplynutí tohto dátumu môže byť potravina, pokiaľ boli dodržané pokyny na uchovávanie, bezpečná na konzumáciu, výrobca však už negarantuje jej charakteristické senzorické vlastnosti, či už je to farba alebo chuť.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ak ide o potraviny, ktoré z mikrobiologického hľadiska rýchlo podliehajú skaze a z tohto dôvodu môžu po krátkom čase predstavovať bezprostredné nebezpečenstvo pre zdravie ľudí, dátum minimálnej trvanlivosti sa nahrádza dátumom spotreby. Po uplynutí dátumu spotreby sa potravina považuje za nebezpečnú v súlade s článkom 14 ods. 2 až 5 nariadenia č. 178/2002 a nie je bezpečné ju konzumovať.

Formu a podmienky uvádzania dátumu minimálnej trvanlivosti a dátumu spotreby upravuje Nariadenie Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) č. 1169/2011 z 25. októbra 2011 o poskytovaní informácií o potravinách spotrebiteľom.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Spôsob, akým sa uvádza dátum minimálnej trvanlivosti alebo dátum spotreby upravuje Príloha X. vyššie uvedeného nariadenia:

1. Dátum minimálnej trvanlivosti sa uvádza takto:

a) dátum sa uvádza za slovami:

— „Minimálna trvanlivosť do …“, ak sa v dátume uvádza deň,

— „Minimálna trvanlivosť do konca …“ v ostatných prípadoch;

b) za slovami uvedenými v písmene a) nasleduje:

— buď samotný dátum, alebo

— odkaz na to, kde je na označení tento dátum uvedený.

Ak je to potrebné, za týmito údajmi sa musia uviesť podmienky skladovania, ktoré sa musia dodržať, ak sa má výrobok uchovať počas určeného obdobia;

c) dátum pozostáva z dňa, mesiaca a prípadne roka v tomto poradí a v nekódovanej podobe.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ak však ide o potraviny:

  • ktoré sa neuchovávajú viac ako tri mesiace, stačí uviesť deň a mesiac,

  • ktoré sa uchovávajú viac ako tri, ale nie viac ako 18 mesiacov, stačí uviesť mesiac a rok,

  • ktoré sa uchovávajú dlhšie ako 18 mesiacov, stačí uviesť rok;

Príklad označenia dátumu minimálnej trvanlivosti.
Príklad označenia dátumu minimálnej trvanlivosti. (zdroj: Jana Venhartová)

d) s výhradou predpisov Únie, ktorými sa ukladajú iné typy uvádzania dátumu, sa uvedenie dátumu minimálnej trvanlivosti nevyžaduje, ak ide o:

  • čerstvé ovocie a zeleninu vrátane zemiakov, ktoré neboli šúpané, krájané ani podobne upravené; táto výnimka sa nevzťahuje na naklíčené semená a podobné výrobky, ako sú napríklad klíčky strukovín,

  • vína, likérové vína, šumivé vína, aromatizované vína a podobné výrobky z iného ovocia ako hrozno a nápoje, ktoré patria pod kód KN 2206 00 a ktoré sa získavajú z hrozna alebo hroznového muštu,

  • nápoje obsahujúce 10 a viac objemových percent alkoholu,

  • pekárske a cukrárske výrobky, ktoré sa na základe charakteru svojho obsahu bežne spotrebujú do 24 hodín od výroby,

  •  ocot

  •  kuchynská soľ,

  •  cukor v pevnom stave,

  •  cukrovinky pozostávajúce takmer výlučne z ochutených a/alebo prifarbených cukrov,

  • žuvačky a podobné výrobky určené na žuvanie.

2. Dátum spotreby sa uvádza takto:

a) pred samotným dátumom sa uvedú slová „spotrebujte do …“;

b) za slovami uvedenými v písmene a) nasleduje:

  • buď samotný dátum, alebo

  • odkaz na to, kde je na označení tento dátum uvedený.

Za týmito údajmi nasleduje opis podmienok skladovania, ktoré je nutné dodržať;

c) dátum pozostáva z dňa, mesiaca a prípadne roka v tomto poradí a v nekódovanej podobe;

d) dátum spotreby sa uvádza na každej balenej porcii.

3. Dátum zmrazenia alebo dátum prvého zmrazenia uvedený sa uvádza takto:

a) pred samotným dátumom sa uvádza „zmrazené …“;

SkryťVypnúť reklamu
reklama

b) za slovami uvedenými v písmene a) nasleduje:

  • samotný dátum alebo

  • odkaz na to, kde je na označení tento dátum uvedený;

c) dátum pozostáva z dňa, mesiaca a roka v tomto poradí a v nekódovanej podobe.

Dátum minimálnej trvanlivosti a dátum spotreby ako povinné údaje musia byť v súlade s nariadením k dispozícií a ľahko prístupné. 

Ak ide o balené potraviny, dátum musí byť uvedený priamo na balení alebo na pripojenej etikete. Dátum sa uvádza na nápadnom mieste, tak aby bol ľahko viditeľný, jasne čitateľný a v prípade potreby nezmazateľný. Žiadnym spôsobom ho nemožno skrývať, zakrývať, odvádzať od neho pozornosť ani ho nemožno narušiť iným textom alebo obrázkami či iným rušivým materiálom. 

Momentálne sa na Slovensku veľmi diskutuje o zrušení doby minimálnej trvanlivosti ako jedného z nástrojov na predchádzanie plytvania potravinami. Je však potrebné si uvedomiť, že povinnosť uvádzať dátum minimálnej trvanlivosti stanovuje európska legislatíva, takže povinnosť uvádzať tento údaj nie je možné zrušiť na lokálnej úrovni. Avšak, v rámci EÚ v súčasnosti prebieha diskusia medzi Európskou komisiou a zástupcami potravinárskeho a nápojového priemyslu, ktorej cieľom je pomôcť výrobcom potravín správne rozlíšiť, či daná potravina musí byť označená dátumom spotreby a ako čo najpresnejšie určiť tieto dátumy. 

Jana Venhartová

Jana Venhartová

Bloger 
  • Počet článkov:  10
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Riaditeľka Potravinárskej komory Slovenska. Mojim cieľom je poukazovať na aktuálne problémy a výzvy slovenského potravinárstva.Vyštudovala som Právnickú fakultu Univerzity Komenského a postgraduálne štúdium na Londýnskej univerzite v odbore medzinárodné obchodné právo. Už od roku 2000 som publikovala články v časopisoch o rôznych témach v oblati obchodného práva, reklamy a práva hospodárskej súťaže, so zameraním na potravinárske podniky. V rámci svojej súčasnej pozície prednášam na konferenciách a seminároch najmä problematiku potravinového práva, ale aj o iných oblastiach v oblasti potravinárstva. Som členkou Prezídia Rady pre reklamu a predsedníčkou Etickej komisie Slovenského združenia výrobcov piva a sladu. Zároveň predsedám Sektorovej rade pre potravinárstvo, ktorej úlohou je podpora sektorovo riadených inovácií. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu